Annonce

Relasjonen mellom penger og lykke

Det er lett å tenke at penger og lykke henger uløselig sammen. Og på en måte er dette sant, for vi trenger penger til å leve, men på en annen måte henger det ikke sammen i det hele tatt. Og dette er noe det faktisk er forsket på, og noe av det denne forskningen har funnet ut av, skal vi se litt nærmere på her, sånn at du kan få et litt dypere innblikk i hvordan relasjonen mellom penger og lykke faktisk er, kontra det man kanskje tror at den er.

Det å ha mye penger må jo gjøre at man er mer lykkelig. Det er det mange som tenker og det er på mange måter sant. Men ikke fordi man har mye penger, heller på grunn av det disse pengene representerer. For eksempel kan man se på det på denne måten: det er ikke pengene i seg selv som gjør at man blir lykkelig, men det at man har frihet til å gjøre det man vil og at man ikke trenger å bekymre seg. Dette er ufattelig verdifulle ting for oss mennesker, og er roten til det vi ser på som et godt liv.

Det å ha god økonomi er veldig sunt for den mentale helsen vår, og hvis man ser på for eksempel penger som et verktøy til å gjøre livene våre bedre, er det absolutt sant. Og de som har mye penger er også opptatt av hva som er det beste kredittkort, for det å bruke disse på for eksempel ferie, er smart selv hvis man i teorien har pengene på konto fra før.

Penger gjør deg ikke lykkelig

Men til tross for alt dette, så er det ikke sånn at man kan sette likhetstegn mellom penger og lykke. For det er rett og slett sånn at denne lykkefølelsen man får av penger bare går opp til et visst beløp. Det beløpet du trenger til å dekke alle de behovene du har, og ikke trenger å bekymre deg om penger lenger. Når disse behovene er dekket, har ikke penger lenger en effekt på den følelsen av lykke man opplever. Så det handler ikke om å ha mer og mer penger, men om å ha nok til å kunne leve et liv der behovene dine er tilfredsstilt, og du ikke lenger har bekymringer om penger.

Det livet vi ser andre leve på sosiale medier, som krever masse penger, kan likevel få oss til å føle at vi er nødt til å være lykkeligere enn oss. Og det kan godt hende at de er det, men ikke fordi de har millioner på konto – men heller fordi de ikke trenger å bekymre seg. På en måte ser vi opp til feil mål når det kommer til dette, for det handler ikke om pengene i seg selv, men om frihet, mulighet og fravær av bekymringer. Det kan være fint å tenke over neste gang man kanskje føler seg litt misunnelig når man ser andre på sosiale medier.

Kommentarer er skrudd av for Relasjonen mellom penger og lykke