Artikler

Norges elsker fornybar energi

Oljerigger ligger arbeidsløse i de norske fjordene som strandet hvaler. I havgapet har det dukekr opp parker av hvite vindmøller høye som skyskrapere. Landskapet har forandret seg fra spektakulært til tekno-spektakulært. 

Foto: Pixabay 

Mange tenker at oljelandet Norge har gitt opp å bekjempe gobal oppvarming, men de nye vindmølleparkene ute ved kysten er et bevis på det ikke er tilfelle. Norges mange fosser og vassdrag gjør også landet til Europas største produsent av elektrisk vannkraft. 

Vann og vind 

Norges forsøker å bli et renere, grønnere land, men det er selvsagt et paradoks at landet fortsatt er en stor leverandør av olje. Selv benytter ikke nordmenn olje til oppvarming, men ren elektrisitet fra vannkraft. Det vil si at nesten hundre prosent av norsk oppvarming kommer fra fornybar energi. 

Også tar du en biltur i Norge vil du se nye vindmølleparker på fjellene. 

For å få dette til å fungere i praksis har Norge investert store summer i forskning på fornybar energi. Norges vindmølleparker er langt mer sofistikert teknologi enn mange skulle tro. 

Svarte hender 

Som avisen VG er inne på får nordmenn får sin elektriske energi fra vann og vannkraftstasjoner. Forurensing overlater man til utlendinger, som kjøper opp all oljen landet suger opp i Nordsjøen 

Inntektene fra Norges oljefond er nå større enn inntektene fra oljen, så det er ikke rart at mange har råd til å benytte Nettcasino og ha hytte på fjellet. 

Paradokset Norge 

På nittitallet hadde den norske regjeringen et mål om å få over femti tusen elektriske biler  på veiene innen 2020.  Norge klarte det fem år før tiden. Det er en bemerkelsesverdig prestasjon. 

Turister som besøker landet får hakeslepp når de ser store kolonner med dyre Tesla-racerbiler kjøre i morgenrushet inn til hovedstaden, der aller kan drikke rent vann rett fra springen og vandre rundt i varme kontorer, oppvarmet med ren energi fra landets mange vassdrag. 

Foto: Pixabay 

Rene ambisjoner 

Norge er også tidlig ute med prosjekter som smarte strømmåler i hustander som har tilkoblet solenergi. Målerne lar folk lagre strømmen, og selge den tilbake til energiselskapet. 

Kanskje forsøker Norge å bøte på noe av den skade de innrømmer at deres egen oljeborring har medført på miljøet. Som E24 er inne på tyder de store vindmølleparkene på det. 

Uansett motiv har Norge  de siste årene kunnet vise til et stort antall nyetableringer av firmaer som har som formål å skape bedre fornybar energi, og landet bidrar også med smarte strømmålere som lar folk selge solcellestrøm tilbake til energiselskapet. 

Fornybar teknologi 

Norge produserer i dag strøm fra anlegg som høster strøm fra bølger og havstrømmer og solcelleparker som flyter på havet. Takket være spesielt utviklede elastiske solcellepaneler i lenke, har Norge klart å lage parker som tåler det røffe været og de høye bølgene i Nordsjøen. 

Men til tross for alle Norges gode intensjoner og fine prosjekter er fortsatt  halvparten av landets  totale eksport olje og gass. De nesten ti tusen kilometer lange rørledningene er ikke noe som blir borte over natten. Norges offshore  landterminaler for olje og gass knytter det rene, vakre landet til kobbel av land som er sultne på mer energi. 

Kommentarer er skrudd av for Norges elsker fornybar energi